Jul 30, 2010

Benda kecil pun boleh buat anda gembira...kenapa pilih untuk bersedih?

Lama termenung depan monitor cuba ingatkan password nak access blog...dah lama tak buka, dah lupa...teruknya.

Makin tua makin penting untuk menjaga dan monitor pemakanan kerana kesannya lebih cepat dirasai bila usia hampir mencecah ke angka 3 di depan. Ini berdasarkan pengalaman sendiri bukannya dari kajian pakar jadi jangan gunakan penyataan ini untuk berdebat dengan saya ok. tak larat nak layan....hehehe....

Semakin usia meningkat semakin banyak yang saya faham, jadi jangan pandang rendah pada kata-kata "bila dah tua baru faham". Pemahaman tu bukan kerana tak cerdik tetapi itulah misteri ciptaan Allah. Sampai masa dan izin-Nya barulah kita akan benar-benar faham. Bukan setakat pemahaman minda malah fizikal dan rohani juga.

Bila masalah dan dugaan datang bertimpa ada kala buat saya rasa menyesal kerana ketika zaman budak sekolah dahulu selalu rasa sangat best kalau dah kerja dan dewasa (tak ada effect pun sebenarnya). Menjadi dewasa bukan sekadar fizikal tapi juga pertambahan tanggungjawab dan komitmen. Melihat dan mengalami sendiri tidak akan sama. Jadi kepada remaja-remaja diluar, tak salah kalau cuba untuk berfikir seperti orang "dewasa" tapi jangan cuba "jadi" dewasa sebab selalunya memang tak akan "nampak" dewasa pun.

Sekarang bila tengok sesetengah remaja yang cuba nak jadi dewasa buat saya rasa kesian. Angan-angan tinggi melangit tapi nak digapai dengan tangan. Eh jap, apasal dah jadi serius plak entry nih. Dah meleret...niat sebenarnya cuma nak berkongsi kegembiraan selepas menonton video yang sangat kelakar menghilangkan bad mood saya. Entah macam mana scene tu benar-benar buat saya gelak tak ingat.

video

Ini adalah sebahagian dari scene drama korea bertajuk You're Beautiful Episod 7 kalau ada yang tak puas hati nak tengok full episode kan. Agak kagum dengan kreativiti pengarah drama ni dan pelakon yang memegang watak "Hwang Tae Kyung" nih. Hahaha dialognya yang simple membuatkan scene tu jadi lebih menarik (berdasarkan subtitle ler!)....best gak kalau belajar bahasa korea kan...

Kejadian macam gitu agak bagus untuk orang-orang yang ada tahap "EGO" dan bangga diri melampau. Hahahaha.....langit tak selalu cerah!

Tapi untuk si EGO tegar macam-macam alasan diorang boleh bagi untuk menutup kekurangan & kesilapan seperti ini....contohnya dialihbahasa dari drama ini...kata Hwang Tae Kyung yang cool & sarcastis selepas insiden dikejar khindzir diperkatakan..."I wasn't running away...i was avoiding it!".....hahahaha yealah!!

Selepas menonton drama ni berkali-kali banyak benda yang saya fikir...nanti saya kongsi lain kali yup. Nak balik rumah dah....daaaaa...

Ops! harap anda juga dapat cari perkara-perkara kecil yang boleh buat anda gembira!!! Kegembiraan itu tidak mahal sebenarnya... :)