Jun 30, 2009

Catatan Seorang Pelajar : Bussiness Management (Specialist in HR)

25/06/2009 (Khamis)

6.00 pagi…terjaga dari tidur terus ke bilik air. Kemudian ke ampaian mencari baju yang hendak di pakai tetapi baru perasan, mana baju hitam haa??? Ishh rasa dah jemur semalam…tak ada le pulak! Emm terpaksa tukar plan. Pakai je le blouse pink ni…menggosok pulak ambil masa yang agak lama sebab baju tu jenis yang berkedut seribu.

7.30 pagi….dah terpacak tunggu tren kat Putra LRT untuk ke KL Sentral. Tak sampai beberapa minit tren dah sampai dan orang tak ramai, mungkin sebab masih awal. Cepat-cepat meloloskan diri, lebih kurang 7.50 pagi dah berada dalam komuter ke Shah Alam.

Tetapi tak sangka pulak bila sampai ke stesen Shah Alam, pakcik teksi kat situ tak nak hantar terus ke kampus, hanya sehingga ke bus stop Seksyen 2. Tak kisahlah…tapi dalam teksi tu rupanya ada lagi sorang penumpang yang menuju ke tempat yang sama. Kami berkenalan dan sama-sama memanjat tangga bas T603 untuk ke destinasi seterusnya.

Tiba di pintu masuk UiTM pak guard (PG) naik periksa bas dan menyuruh sesetengah penumpang turun mendapatkan pas. Terus ambil kesempatan bertanya pada pak guard tempat paling dekat untuk kami turun memandangkan kami berdua memang tak tahu kat mana letak duduknya bangunan tempat taklimat tersebut.

Saya : Encik, kalau nak ke Fakulti Undang-undang nak turun kat mana yea?
PG : Emm kamu turun dekat Perindu
Saya : Hah…(dengan muka blurr)
PG : Ohh Perindu pun kamu tak tahu? Emm ada sapa-sapa yang turun kat Perindu tak?
(pak guard buat announcement pulak kat dalam bas tu)

Nasib baik ada sorang budak lelaki yang turun kat sana. Jadi setiap kali bas berhenti kami akan menjeling ke arah budak lelaki tersebut takut-takut terlepas. Jam menunjukkan jam 9.10 pagi apabila kami turun di depan Perindu (kolej rupanya hehe). Dengan bantuan tunjuk arah budak lelaki tersebut kami terpaksa menapak ke arah Kolej Kenanga/Cempaka mendaki bukit barulah kami tiba di tempat taklimat.

Mak aiiii penatnye dah lama tak daki bukit!!

Masuk ke dewan taklimat, penerangan dari Koordinator Program dah sampai ke muka surat 14. Takpelah pasni leh tanya orang. Lebih kurang jam 10.15 pagi taklimat tamat dan kami ke tempat makan untuk break-fast sebab pukul 10.45 nanti ada sesi dengan penasihat akademik pula. Mungkin kerana semangat yang berkobar-kobar masing-masing sudah beredar awal. Tak sempat nak habiskan kopi ‘O’ panas yang disediakan, mana nak sempat kopi tu panas tahap didih. Terpaksa jugak minum air kotak, baru ingat nak simpan minum bila habis sesi taklimat kedua nanti.

Lebih kurang 10 minit menunggu, En Anuar masuk dan memulakan sesi perbincangan. Sebelum ini rasa senang kalau dapat pengecualian kredit, boleh grad awal tapi bila tengok list subjek yang perlu diambil rasa risau mula menyerang. Ish apa menda ni? Memang blur bila nama-nama subjek itu disebut…tambah bila nama subjek tersebut disingkatkan pulak…saya memang lost!

“OB, apa tu?” haha padan muka, yang gi sambung buat business tu sapa suruh? Tu le kalau sambung wat kejuruteraan Elektrik tak de le seblur tu. Yea ke??

“Kenapa nak ambil HR?”
“Tak minat elektrik dah, minat HR lagi?” tersenyum mendengar pertanyaan demi pertanyaan, tak tahu apa nak jawab tapi memang tak punya jawapan pun.
“Tapi tak pe ramai senior awak pun pernah ambil juga” sambung En. Anuar sambil tersenyum. Ayat perli ke ayat menenangkan tu…

Apa-apa pun kata orang tak kenal maka tak cinta kan…so pegi kelas dulu nanti baru tahu susah ke senang (ada istilah senang ker hehe).

Kalau ikutkan jadual yang diberi cuma tinggal hari Khamis je saya tak ada kelas. Itupun kalau tak tambah kredit lagi, empat kali seminggu berlari dari KL ke Shah Alam confirm tak sampai sebulan dah boleh kurus ni. Nampak gaya kena pindah duduk Shah Alam ler kalau tak bukan setakat badan susut, duit pun confirm susut!

Jun 29, 2009

Setengah hari di Melaka

Sabtu 27/06/09....

Bersenang-lenang kat rumah...tengahari baru "hidup" agaknya dah makin berusia tambah pulak dengan kemalasan untuk bersenam memang mempercepatkan proses penuaan. Hehe tak de kalau dah malas tu cakap je direct kan? banyak alasan pulak.

Tapi takpe start bulan depan dah tak boleh malas-malas lagi!

Sempat le gak membasuh kain sebelum ke rumah pakcik. Emm sempat gak ke pasar malam dekat rumah dengan Mila dan terserempk kalau tak silap itu Pierre Andre. Nampak kat TV biase je tapi kat luar macam besar dan tinggi gak.

Tak kisah ler lebih kurang pukul 845 mlm dah terpacak kat depan gate umah pakcik. Esok saya nak join famili pakcik pergi majlis akikah cucu pakcik yang ke-6 kat masjid tanah. So malam tu semua orang berkumpul le kat sana supaya senang nanti nak bertolak.

Takde mood nak tulis panjang-panjang....hehe layan gambar je ler ek...gambar budak-budak yang asyik dengan cara sendiri...

yang dirai....Nur Mardhia Ivory

Mia yang tomey & sweet....


Enyal & Aisya....dua-dua lasak sbb tu leh geng


Aisya seronok da kawan baru...walaupun.....

kalau ler leh balik ke zaman kanak-kanak mesti best! zaman yang tak payah fikir tanggungjawab dan perasaan orang....

Jun 24, 2009

Mode Tertekan

Geram betolll!!!!!
Pagi-pagi lagi dah kena maki....
Suka-suka hati je kata orang bodoh!

Habis yang ko marah-marah tu, cerdik sangat ke????

Jun 22, 2009

Jalan-Jalan Bersama Famili - Day 1

Tiga hari yang sangat menyeronokkan sebab Abah, Ibu, Ijat, Mila, Along dan Kak Ida ada di KL. Diorang sampai pagi Khamis tapi saya cuma dapat join diorang lepas kerja, sepatutnya diorang tiba hari Jumaat tapi Abah tukar plan last minute.

Lebih kurang pukul 8.30 malam sume berkumpul kat rumah sewa saya sebab Ijat nak tumpang pakai toilet maklumlah dia tak biasa pakai toilet duduk kat hotel tu so susah sket nak membuang hehe...pastu kitorang ramai-ramai jalan kaki pegi makan western food kat HR Steak House. Kalau naik kereta susah nak cari parking lak tahu jelah area Kampung Baru.

Sampai je masing-masing dah dahaga, Abah siap order 2 set lagi chicken grill dan chicken sizzling. Fuhh memang hebat Abah leh licinkan 2 set tu sorang-sorang, kalau kat umah dinner ngan roti canai sekeping je selalunye. Ni mesti syok sebab anak kesayangan dia ada ni (perasan!) tapi sangat best dapat makan ramai-ramai macam ni....



Masing-masing muka penat, x sabar tunggu air sampai ...



Budak gemok dah tak larat dah nii......


Macam mana nak makan ni??


Inilah syurga saya....

Selepas makan saya plan nak bawak Ijat pegi tengok mid night kat TGV KLCC tapi Ibu dan Abah tak benarkan pulak sebab budak gemok nampak dah mengantuk. Mata pun dah merah, cuma Mila, Along dan Kak Long yang join tengok Jangan Pandang Belakang Congkak. Ceta dia agak best tapi paling suke tengok watak Sam (hantu raya)....saya rasa dia da gaya tersendiri. Pape pun sementara tunggu tayangan kitorang sempat berposing gak dulu...



Ngan Mila berposing tepi kolam KLCC...



Gaya excited Along posing depan poster transformer...

My Dream Wedding

I've been tagged by NoorAfzan...

How old are you?
29

Are you single?
Yes

At what age do you think you’ll get married?
30, next year? uhhh i don think sooo...

Do you think you’ll be marrying the person you are with now?
???

If not, who do you want to marry?
Haha Anuar Zain, Is it tooo much????

Who will be your bridesmaid or your bestman?
It would be great if both are my lil sis and my lil bro....

Do you want a garden/ beach or traditional wedding?
I prefer contemporary wedding....simple but perfect

Where do you plan to go for honeymoon?
Wherever he want to...

How many guest do you think you’ll invite?
Only my close relatives and my friends

Will that include your exes?
Why not...

How many layers of cake do you want?
Juz two....

When do you want to get married? Morning or evening?
Evening...

Name the song/tune you would like to play at your wedding?
Maybe...I'm the Lucky One by Anuar Zain or Makin Aku Cinta by Anang & Krisdayanti (tiru Tek nyer wedding song, it's really beautiful...)

Do you prefer fine dining or just normal spoon/fork/ knife?
Fine dining

Champagne or wine?
Lycee + orange...so it gonna be LYCOR hehe

Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
Of course days after.....

Money or household items?
Household items....so leh ingat sape yg datang mase wedd tu nanti hehe

How many kids would you like to have?
4 emm maybe less

Will your record your honeymoon in DVD and CD?
No...record dlm memori jer!


Hope abah tak baca entry ni kalau tak, ada "kawan" le alas dulang cream gold tu nanti.....hehe



P/S : Afzan, akak kawin awak tak datang...siap le akak mintak BIG present nanti. Penat tau fikir sorang-sorang ni :)

Jun 17, 2009

Hari- hari ialah Hari Bapa

I Love My Abah....

Sebelum ni saya tak pernah peduli tentang Hari Bapa even Hari Ibu coz pada saya setiap hari mereka adalah istimewa. Kenapa perlukan satu hari tuk express perasaan kita. betul tak?

Pape pun saya nak share satu part dalam filem Korea bertajuk Seducing Mr Perfect yang buat saya terharu. Ada kena mengena dengan hubungan antara ayah dan anak perempuan. Babak tu bagi saya sangat “cantik” dan “touching”.

Sebenarnya saya beli VCD filem ni sebab hero dia hensem (ada iras penyanyi kesukaan saya, Anuar Zain) tapi bila saya tonton berbaloi juga saya membazirkan duit hehe….mungkin babak ni sesuai ditonton sempena hari bapa (pada yang menyambutnya setahun skali). Sangat sweet kalau anak perempuan boleh share dan bercakap soal cinta dengan ayah sendiri kan?

Inilah scene kesukaan saya, suka sangat…hope one day my daughter pun akan ada sweet moment macam ni dengan her father (ceh berangan!!!)

Bak kata Fara Fauzana…layannnn


video

Sedih sket, maybe tak dapat tengok konsert Anuar Zain kat Istana Budaya sebab tak ada orang leh teman...klu pi tgk wayang sorang2 ok lg tapi klu tgk konsert mcm janggal le plak kan huhu lain kali plak le nampaknyer!

Jun 16, 2009

Hujung Minggu yang Best

Ahad, 14 Jun 2009 - Pelajar PLK

Akhirnya hari ini impian untuk menyambung pelajaran telah menjadi kenyataan setelah lama tertangguh. Dewan Sri Budiman telah menjadi saksi diusia mencecah ke angka 29 saya bergelar pelajar sekali lagi. Kali ini di UiTM dalam bidang Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Sumber Manusia).

Mendaftar seorang diri memberi saya ruang untuk ”emo” sekejap. Semoga saya dapat melalui fasa ini dengan baik dan dapat menggenggam segulung ijazah dengan keputusan yang cemerlang. Walaupun gembira tapi tetap terselit rasa bimbang, takut kalau saya tewas dengan keadaan terkejar-kejar nanti. Papepun InsyaAllah, kali ini saya tidak akan mengecewakan diri sendiri dan keluarga lagi. Doakan yup!

Lebih kurang pukul 11.15 pagi urusan pendaftaran saya selesai, agak ramai yang datang mendaftar. Perjalanan pendaftaran juga lancar kerana arahan yang jelas. Dari dewan saya ikut gerak hati untuk mencari jalan pulang. Dengan bantuan tunjuk arah 2 orang gadis dengan mudah saya sampai ke pondok menunggu bas. Maklumlah orang tak ada transport sendiri macam nilah. Dalam 10 minit menunggu, bas 603 tiba membawa saya ke bus stop Seksyen 2. Dari situ saya perlu ambil bas U80 ke Pasar Seni. Terima kasih kepada 3 sekawan yang saya jumpa di pondok menunggu bas di depan Kolej Seroja kerana sudi menjelaskan pada saya laluan bas di area UiTM ni.

Saya tiba di rumah lebih kurang pukul 12.45 tengahari selepas menapau lunch dari kedai berdekatan. Ketika sampai ke Putra LRT abah telefon minta saya belikan hadiah untuk perkahwinan anak perempuan pakcik saya di Gombak nanti. Dah sampai rumah saya malas nak keluar balik, takpelah masih ada masa lagi. InsyaAllah Abah, Ibu, Ijat dan Along serta isteri akan turun ke KL hari Khamis nanti. Tak sabar nak bawa Ibu jalan-jalan kat KL dan bawa Ijat ke Zoo Negara seperti yang diidam-idamkannya.


Sehari sebelum.....

Sabtu, 13/06/2009 - Lewat lagi!!

Terjaga dalam keadaan terkejut, dah pukul 7.32 pg…hangus subuh aku! entah bila layan Full House semalam saya terlena. Mati aku kali ni, bergegas ke bilik air, mandi, qada’ subuh dan iron baju. Kul 8.10 pg dah kuar umah pegi cari kuih-muih dulu dan dengan lajunya menuju ke Putra LRT untuk ke KL Sentral. Pastu amik komuter lak ke UKM...ah nasib baik ketika saya turun ke platform 6 tren baru tiba. Cepat-cepat saya masuk, mujur orang tak ramai dapat le saya duduk. Ketika sampai di stesen Serdang jam dah menunjukkan 9.30 pg…aaah lambat lagi!

Tiba di stesen UKM dah 9.48 pg…sorry le kawan lewat lagiii! Tak lama Sport sampai dan kami menuju ke rumah Azam. Dalam kepala terbayang laksa Kak Min, harap-harap da rezki makan laksa lagi ler sebab laksa Kak Min memang sedap!!

Sampai kat umah Azam selepas bersalam dengan tetamu yang ada saya terpandang hidangan kat atas meja, laksa ke tu???? Walaupun Kak Min bagitahu kuah laksa agak masin hari ni tapi pada saya dah cukup sedap untuk penuhkan mangkuk kali kedua. Bila lagi nak jumpakan baik makan sampai puas hati. Habis makan tuan Presiden sekeluarga pun tiba. Kitorang mulakan meeting dalam keadaan sangat santai. Selesai meeting Afzan meminta diri kerana perlu menghadiri majlis perkahwinan kawannya. Kemudian saya join Kak Min dan Kak Easy berborak di dalam bilik sambil melayan Aqil, Nanur dan Ammar bermain. Seronok bercerita ada pulak orang datang minta bantal. Nak tergelak pun ada, bagus punya plan lepas makan tido. Tapi kesian baru je nak landing ada tetamu yang datang. Terpaksa le “orang-orang” tersebut tukar venue.

Hari ini memang kekenyangan sebelum balik Kak Min hidangkan pula cekodok yang pertama kali saya cuba ada ikan bilis dan kentang, keropok lekor losong dan air teh. Wah seronok kami makan sambil berbual macam-macam. Seronok melayan lepak kitorang beransur pulang pun dah hampir 5.30 petang.

Terima kasih banyak-banyak pada Azam dan Kak Min atas layanan serta hidangan yang superb.

Lagi satu yang best ialah saya berjaya beli kasut dalam masa kurang dari 15 minit. Itupun secara tidak sengaja, tiba di KL Sentral terpandang deretan poster “Sale” kat factory outlet kat situ. Selalunya saya mengambil masa yang agak lama untuk mendapatkan kasut yang memuaskan hati tapi nampaknya hari ni memang bernasib baik. Boleh le pakai masa pergi mendaftar nanti

Jun 13, 2009

Bersama PERINTIS 2009 - Part IV

Sejarah Tercipta….

Perjalanan mengambil sarapan terasa agak jauh sebab salah jalan dengan kata lain kitorang tersesat hehe patut le rasa jauh gile. Saya ingat Sport tahu dan Sport ingat saya tahu, elok le…lepas tepon kawan tanya nasib baik da exit yang kitorang leh ke sana walaupun kena bayar tol RM0.80 gak. Tapi keadaan area selepas tol tu macam tak terurus bersepah macam jalan tinggal jek. Sekali lagi terasa tersangat jauh macam nak balik ke KL lak pemandangannya. Mengisi kesunyian juga tuk hilangkan sisa mengantuk, layan mengarut dengan orang sebelah yang belum mandi pagi haha…

Kitorang sampai ke gerai makcik tu sume makanan dah siap dipack, sekejap je kitorang dah bergerak balik ke resort. Walaupun begitu masih lagi terlambat dari waktu sepatutnya breakfast dihantar. Hampir kul 8.45 pg baru sume orang dapat sarapan. Sorry guys….jadual AGM pun dianjak ke pukul 9.15 pg supaya sume dapat menikmati makanan dengan tenang.

Setel bahagikan makanan saya balik ke bilik, makan dan bersiap tuk ke AGM. Saya respek betul ngan ST sebab dia selalu on time dan selalu juga kena menunggu yang lain. Sikap yang patut saya contohi, sejak kebelakangan ni saya memang selalu lambat. Pegi kerja lambat, janji ngan orang pun selalu lambat tapi nasib masih baik. Mungkin sikap penakut yang menyelamatkan saya, bukan apa kalau lambat punch kad saya selalu “ganti” dengan balik lambat. Agaknya sebab tu ofis manager masih belum kuarkan apa-apa surat setakat ni.

Lebih kurang pukul 9.25 pg saya sampai ke Auditorium tempat dimana satu sejarah baru akan tercipta. Seketika kemudian Eizs pulak muncul. Sementara menunggu sume PERINTIS tiba, Sport sempat hulurkan air kotak dan Azam lak bahagikan gula-gula Hudson pada yang ada. Suasana di auditorium tu sangat selesa dan bersesuaian dengan gahnya AGM kite. Kira-kira pukul 10 pagi AGM @Lambaian yang pertama berlangsung dengan dipengerusikan oleh Timbalan Pengarah, AJK Penaja iaitu En. Nadzrul.

Rasanya saya tak nak menyentuh details AGM, kita tunggu Presiden Alumni Lambaian Masyarakat, En. Adam tuk umumkan. Waktu AGM berakhir dan sume keputusan dicapai saya berasa begitu terharu dan bangga sekali, apa yang dimpi dan diusahakan sejak hampir 2 tahun lepas akhirnya telah menjadi kenyataan. Waktu tu saya teringat pertama kali kami berkumpul berbuka puasa di Vistana Hotel, disitulah idea menubuhkan alumni Lambaian disuarakan.

Kini perjuangan kita akan bermula sekali lagi dengan membawa kenangan dan tanggungjawab baru kepada @Lambaian. Sejarah ini pasti tidak akan tercipta tanpa usaha keras dan komitmen setiap AJK Penaja dari awal iaitu Adam, Sport, Ayu, Azwar, Abg Gap, Ikin, Ain, Usop, Pilo dan juga sume Alumni Lambaian dari batch 1997 hinggalah ke batch 2005


Penghargaan peribadi…

Ada ketika bila berdepan dengan masalah, pernah juga saya hampir hilang semangat. Alhamdulillah saya ada dua orang bestfren yang selalu mengembalikan semangat saya dengan sokongan, nasihat dan pendapat mereka. Susah untuk saya mencari pendengar yang baik seperti Tek (walaupun dia bukan alumni UTM, jauh sekali Lambaian tapi pandangannya selalu membantu saya melihat masalah dari perspektif yang berbeza kerana dia tidak melihat dari skop yang sama kita melihatnya) dan juga Kak Easy. Terima kasih yang tak terhingga atas segala-galanya kerana tanpa korang berdua saya tak akan sekuat ini menghadapi dugaan yang datang.

Tidak ketinggalan kepada Adam dan Sport, dua orang penasihat yang tidak lokek membantu bila berkait dengan PERINTIS 2009 terutamanya, terima kasih atas pandangan dan teguran. Sangat berbangga dapat berkongsi pengalaman dan usaha keras ini bersama korang.

Adam, ko memang dah jauh berbeza dari yang aku kenal sebagai pengarah KLM yang paling garang dan tegas. Kalau da orang kata ko garang lagi memang aku gelak terguling-guling le pasni.

Sport, dulu aku tak kenal ko sangat tapi aku perasan sikap senang menolong ko tu tetap tak berubah. Thanks coz banyak tolong aku terutama bab transport hehe

Semua yang bersama-sama di Glory Beach Resort pada 6 dan 7 Jun lepas terima kasih kerana telah meng’happening’kan hujung minggu saya. Segala kekurangan dan kelemahan program tersebut haraplah dapat dimaafi.

Dan pada sume alumni Lambaian yang telah memberikan respon positif kepada usaha ini saya ucapkan berbanyak terima kasih. Maklumbalas dari kawan-kawan adalah pemangkin dan pembakar semangat buat kami jadi selepas ini harap kita dapat selalu berhubung demi mengekalkan ukhwah yang terbina ini.

PERINTIS 2009 telah berakhir tapi akan kekal menjadi Sejarah paling bermakna buat @Lambaian.

Sekian dari “kaca mata” saya : )

Jumpa kawan-kawan di program seterusnya nanti….

Jun 11, 2009

Bersama PERINTIS 2009 - Part III

Agak geram dari kelmarin saya cuba upload gambar PERINTIS dari koleksi “ado” saya ni tapi asyik error je. Meminjam semangat Jup, kalah takpe asal jangan berhenti mencuba hehe InsyaAllah akan saya cuba lagi hari ni.

Lepas dapat pulut kuning dari Tek kurang le sket geramnye sebab tenggelam dengan kesedapan pulut kuning air tangan che mah…tadi baru makan nasi lemak tapi kalau setakat 2 sudu dulu, leh telan lagi!

Ok, kita sambung ceta…dah sampai mana ekk?

Ohh ya…abis je acara BBQ saya mengambil kesempatan melepak dengan Kiah. 5 tahun tak jumpa mesti banyak benda nak cerita. Actually bukan cerita pun banyaknya mengenang zaman muda-muda kami kat KMK dulu. Airin pun datang join gak, maklum le masa kat KMK tu kami bertiga satu dorm, Tun Teja namanya. Kami duk berbincang bila nak adakan reunion untuk dorm kami pulak, ikut perjanjian kami akan berjumpa kembali ketika umur kami 29 tahun. Sepatutnya tahun ni tapi masih belum ada khabar berita lagi.

Sesi berborak terganggu bila tuan pengarah bertanyakan file AGM tuk abang Robin dan Airin. Alamak terlupa pulak saya nak bawak turun tadi, apalagi terpaksa le bergegas naik ke apartment. Ketika saya turun semula Abang Robin dan Airin dah bersedia nak beredar memandangkan pagi esok abang Robin ada program di sekolah. Selepas itu Kiah pula meminta diri untuk naik ke bilik sebab anaknya dah terlena. So tinggallah Adam, Alan, Azam dan Sport yang masih seronok berborak. Eizs, Ikin, Ummu, Aemi dan Afzan dah pergi berjalan-jalan katanya.

Saya kemudian menyertai jejaka berempat ni berborak sambil berbincang pasal agenda AGM esoknya. Tak lama Alan pula meninggalkan kami, agaknya dah penat kot yealah dari JB ke KL pastu patah balik ke sini. Memang penat kalau saya pun!!! Haha statement macam pernah drive je kan… : )

Lama gak kami berdiskusi diselangi isu-isu sampingan (sensitip sket jadi tak boleh nak ceta kat sini) pape pun rasanya sume dah ready tuk AGM esok. Tengah-tengah berbincang tu Moy sampai…sian dia nampak kepenatan. Kami amat berterima kasih pada sume yang sanggup adjust time walaupun terpaksa datang lambat tapi masih sudi hadir memberikan sokongan pada PERINTIS 2009. Selepas Moy naik ke apartment kami masih menyambung borak. Mendengar pelbagai cerita memang seronok tetapi makin lama energy semakin hilang. Saya sempat ke tepi benteng melihat pemandangan di waktu menghampiri pagi, masih ramai pengunjung yang melepak di tepi pantai. Ada juga yang sedang mencari-cari sesuatu di persisiran, entah apa yang diorang cari ntah…ketam ke?. Selepas mengambil angin saya kembali ke apartment. Dah tak larat nak join jejaka bertiga tu.

Sampai ke apartment kak Easy tolong bukakan pintu. Melihat saya sorang, kak Easy bertanya “Eh hok lain mano?”

“Duk bual bawoh lagi…”

Saya ke ruang menonton TV menyertai Kak Min yang menonton sitcom Till Death, terpandang Aqil yang tertidur di atas sofa bersebelahan TV. Sempat le berborak sekejap dengan kak Min, baru je buka tudung terdengar bunyi ketukan di pintu apartment. Terpaksa le pakai balik, Kak Easy dan Kak Min pun bergegas mengambil tudung. Rupa-rupanya Adam dan Azam dah balik, tak lama Adam keluarkan camera dan sempat le kami menonton beberapa rakaman yang berlangsung petang tadi dan koleksi peribadi Adam sekeluarga. Selepas tu mata memang tak boleh buka. Esok kena bangun awal lagi nak amik sarapan…emm kunci jam dulu 6.30 pg (hope terbangun ler)

Terjaga tepat 6.30 pg jam HP, eh da sms dari Jup. Rupanya Jup dan Pilo dah balik ke JB sebab ada kenduri. Agak terkilan sebab tak sempat jumpa Pilo. Satu-satunya junior yang panggil saya Kak Syil hehe...sweet kan? Kemalasan untuk bangun, sisa mengantuk masih ada. Saya reply sms Jup dan selepas tu masih terbaring mengumpul tenaga untuk bangkit. Ahh tak boleh jadi ni…saya tarik tuala dan berlalu ke bilik mandi. Selesai sume saya call Sport tapi tak da jawapan. Mesti tak bangun lagi ni, saya cuba call Alan…nasib baik talian bersambut.

Ketika saya sampai ke foyer blok E, Sport dah menunggu, cepatnya! Kami berjalan keluar melalui kawasan swimming pool, ternampak empat orang gadis sedang bercakap-cakap dengan mamat pencuci pool.
Korang tengah mengayat mamat tu nak mandi kolam ek? sian kat Ikin, Afzan, Eizs, Aemi dan Ummu mesti tak dapat mandi gak. Dari gaya cool mamat tu kami agak mesti kul 9 baru pool tu siap kot. Bersemangat Ikin tepon saya awal pagi bertanyakan breakfast sebab diorang nak turun kolam. Tak pe, next gath kita adakan slot khas di kolam pulak supaya tak de yang keciiiwa lagi….

Kekenyangan makan pulut…kita sambung kat part IV lerr

Jun 10, 2009

Bersama PERINTIS 2009 - Part II

Suasana kat pantai memang sangat happening, Jup telah membuatkan sume ketawa sampai keras perut. Tak percaya tengok klip video kat http://alumnilambaian.blogspot.com/ ni. Kesian tengok Jup besungguh-sungguh meniup belon sampai kembang pipi tapi yang musykilnye belon tak jugak besar.

Soalan: Apasal belon Jup tak kembang-kembang?

Haha sampai hari ini saya masih tergelak sorang-sorang bila teringat part tu. Itu kisah yang muda-muda, yang anak-anak kecil pulak begitu asyik bermain air terutama baby Adam ops jangan salah faham ya, baby Adam adalah anak kepada ST dan Hanim. Sepanjang masa memang nampak baby Adam berendam je. Aqil, Ammar dan Nanur pulak melayan hal sendiri. Nanur begitu asyik mengangkut air dari gigi pantai dan menyiramnya ke atas pasir. Sekali-sekala mereka bermain bersama. Zuhira pulak mungkin masih malu-malu maklumlah baru pertama kali bertemu lebih banyak berkepit dengan abahnya. Sekali sekala terdengar jeritan dan teriakan manja serta gelak ketawa mereka.

Sebenarnya ada merancang acara sukaneka untuk kanak-kanak riang ni, tapi bila lihat diorang begitu teruja bermain air dan dikejar ombak jadi rancangan itu dibatalkan saja. Plannya nak buat “riba muzikal”, apatu? Haaa konsep dia macam ‘musical chair’ le jugak cuma tak guna kerusi je, kiranya diorang tak berebut kerusi tapi berebut riba. InsyaAllah mungkin next gath nanti kita cuba buat.

Selepas penat bergelak-ketawa gadis-gadis kembali mengadap makanan yang terhidang walaupun sang semut telah menyerang dan menguasai rojak pesembur yang dibawa oleh Azam dan Kak Min. Agak terkilan sebab tak sempat nak merasa tapi sangat kagum ngan semangat Ummu yang sanggup memilih bahagian yang belum disentuh sang semut. Memang kacau daun betul semut-semut ni, dah le kitorang ni lama merancang baru leh kumpul makan sama-sama yang diorang hari-hari duk situ pun nak ‘menyibuk’ gak. Apahal ler…

Ketika kitorang seronok mengunyah dan berborak, geng-geng lelaki pulak sibuk bermain bola dan kerana “kehandalan” sepakan tepat diorang dua kali bola tersasar, kali pertama terkena Kak Easy dan kali kedua terkena saya. Nasib baik sepakan diorang ala-ala “gaya” je kencang, tak ada le cedera kan…haha

Walaupun pancaran cahaya matahari berpanjangan sehinggalah ke hampir maghrib, sedikit pun tidak mengganggu kami menikmati setiap keseronokan bersama. Waktu terasa cepat berlalu, ketika jam hampir mencecah 7.30 mlm barulah kami tiba ke apartment. Selepas solat jamak Maghrib dan Isyak kedengaran alunan surah Yaasin memecah keheningan apartment E9-2. Semoga penubuhan @Lambaian ini mendapat keredhaan dari yang Esa dan memberi kebaikan buat semua ahlinya.

Ketika jam melewati 9.00 mlm kami bergerak ke foyer Blok E untuk acara BBQ, Abang Robin dan Airin juga hadir menyertai kami. Ramai yang terkejut dan teruja melihat hidangan yang tersusun di meja buffet, gerenti naik 2 3 kilo kalau nak menghabiskan sume hidangan tersebut hehe sambil makan-makan kitorang berborak lagi. Yelah bukan selalu dapat bersembang bersama begitukan, saya menyertai Ikin, Ummu, Afzan, Aemi dan Eizs malam tu. Rasa muda sekejap bila berkongsi lawak jenaka dan melayan diorang bercerita. Walaupun acara berlangsung santai, tuan mc malam itu, Sport dengan bantuan Azam telah menyediakan satu game ala forum yang sekali lagi membuatkan sume yang ada tergelak tak henti-henti. Tambah pulak “ahli-ahli panel” pun sporting, Ikin, Jup dan Aemi telah memberikan jawapan yang menyebabkan setiap orang seronok untuk bertanya lagi.

Paling tak tahan boleh ke Ikin pakai alat tulis tuk gali kubur??? Yang si Jup pulak tak abis-abis dengan IQ tinggi tapi bila tanya soalan lain, jawabnya lain…Aemi pulak lagi terror gali kubur pakai jari jer!!! Korang memang best ler…


bersambung lagi….

Jun 8, 2009

Bersama PERINTIS 2009 - Part 1

Salam…

Hari ni malas gile nak pergi kerja, set jam bangun pukul 6.30 pagi tapi bila jam bunyi tutup dan set pulak pukul 7, bunyi lagi, tutup dan set lagi pukul 7.15 haha tapi kali keempat dah tak boleh extand nanti lambat sampai ofis. Kalau 3 kali lambat kena belanja breakfast untuk semua orang kat ofis. Oh tidak….

Sampai ofis walaupun dah terlewat 2 minit tapi selamba curi-curi buka blog @Lambaian dulu. Wah cepat dan pantas sungguh Tuan Pengarah meng’update’ cerita terkini. Buka blog Afzan pun dah ada gak cerita terbaru pasal PERINTIS. A’ah walaupun kehadiran tak seperti yang di rancang tapi tetap meriah dan seronok sangat.

Sebelum itu, saya nak minta maaf sekali lagi atas kelewatan yang tidak disengajakan terutama pada Sport, Afzan, juga pada Hafiz aka ST, Hanim dan Baby Adam, Din dan Aemi serta Midah sekeluarga yang lama menunggu. Kepada Adam dan Kak Easy bersama-sama Aqil dan Ammar yang menolong meng’arrange’kan penempatan dan hal-hal lain terima kasih banyak-banyak dan kepada Pilo yang tolong mengambil lunch (agak terkilan tak sempat nak jumpa sebab Pilo ada hal lain selepas itu). Setinggi-tinggi penghargaan buat semua yang telah meng’havoc’kan gath kali ini iaitu Azam, Kak Min, Nanur, Kiah, Zul, Zuhira, Zulaikha, Alan, Eizs, Afzan, Ana, Baby Eisya, Eizs, Moy dan Jufri. Tak dilupakan pada Abang Robin dan Airin yang sudi juga hadir ketika BBQ.

Disebabkan kecuaian saya terlambat tiba ke stesen komuter UKM seperti yang dijanjikan dengan Sport (sorry Sport tapi aku tahu ko penyabar orangnya hehe) dan pada Afzan juga mungkin sms saya yang kurang jelas membuatkan dia tersalah faham dan tiba terlalu awal di tempat menunggu. Perjalanan yang agak lancar walaupun jalan menghala ke Seremban agak sesak tapi nasib baik ada SMARTAG kan…macam-macam kitorang sempat borak dari isu semasa ke isu mengarut tapi macam sangat sweet walaupun baru kenal Afzan tapi rasa macam dah kenal lama.

Tiba di Glory Beach Resort orang sangat ramai dan mencari parking pulak satu hal, rezki saya dan Afzan sangat murah sebab Tuan Timbalan Pengarah yang baik hati drop kami kat depan blok apartment dan kemudian baru teruskan misi mencari parking. Melangkah masuk ke apartment F8-2 disitu ada kak Easy, Adam, Aqil, Ammar, Kiah yang dah 5 tahun tak jumpa…barulah dapat tengok 2 puteri Kiah, Zuhira & Zulaikha yang comel. Sapa lagi yup emm Ikin, Ummu, Aemi, Eizs dan ST bersama isteri, Hanim dan baby Adam pun ada.

Sangat teruja melihat Banner @Lambaian Edisi Kekal, tima kasih kat Afiq yang telah bersusah payah mengejar masa demi menjelmakan banner yang sangat unik untuk @Lambaian. Perut berkeroncong diisikan dengan nasi ayam…sedang menjamu selera Azam, Kak Min dan Nanur tiba. Orang yang paling gembira pastinya Aqil, bestfren yang ditunggu tiba jua…bestfren ker????

Lebih kurang pukul 530 petang kitorang ke pantai untuk sesi sukaneka sempoi dan bermain ombak sambil berkelah. Fuh memang ‘bergaya’ dengan banner sebagai latar kami berpiknik dengan rojak buah, rojak pesembur (ntah betul x ejaannya…ke nama pun salah), kek batik yang sedap, kek pisang dan deretan air bergas yang telah dibuat campuran gaya @Lambaian haha…nasib tak ciritkan. Seronok melayan karenah adik-adik yang best tak ingat.

Setelah mengisi perut permainan dimulakan dengan acara memasukkan benang dalam lubang jarum. Acara ini berpasangan, si gadis memegang jarum dan si jejaka yang akan menentukan samaada misi itu berjaya atau tidak. Pasangan yang menang akan memilih siapa yang bakal membuat persembahan pada malam BBQ dan yang kalah perlu membuat persembahan yang sama. Sume bukan main bersemangat lagi dan Tuan Pengarah bersama pasangan gantian, Afzan telah menjuarai acara ini. (Kak Easy tersenyum melihat sambil meriba ammar yang merengek kerana mengantuk) dan yang paling tak tahan melihat kesungguhan Jup dan Ikin yang tidak berputus asa walaupun pasangan lain dah berjaya menamatkan cabaran masing-masing. Melihat telatah Jup memang pecah perut, dia sangat sporting walaupun teruk dikenakan tapi masih boleh maintain selamba. Acara kedua adalah tiup belon sampai pecah…Din membuktikan keunggulan tapi tumpuan tetap pada Jup dan gaya selambanya hehe cayalah Jup!

bersambung…..