Oct 3, 2011

Kuliah Menarik Ustaz Azhar

Termalu sendiri mendengar kuliah yang disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus ini. Segan dengan kealpaan diri yang selama ini hanya mengikut saja segala amalan masyarakat setempat, adat dan tradisi tanpa mempersoalkan kedudukannya dari segi hukum syarak. Tanpa sedar rupanya telah diwariskan amalan yang bertentangan dengan hukum Allah.

Moga Allah mengampuni segala dosa kita semua. Banyak rupanya yang saya tidak tahu. Perkara yang dianggap tidak salah dan 'semua orang buat' tak semestinya benar-benar tidak salah di sisi Allah. Semoga Allah menberi kita semua taufik dan hidayah dalam menghayati ISLAM sebagai cara hidup kita seluruhnya.

Walaupun ada kata-kata Ustaz Azhar yang berdesing di cuping telinga tetapi saya akui apa yang dikatakannya lebih mudah untuk difahami. Patut le ramai anak-anak muda yang menyukai cara penyampaian Ustaz Azhar....kelakar tetapi isinya mudah dihadam.

Hari ini saya nak share 3 video kuliah Ustaz Azhar berkaitan perkahwinan. Nampaknya banyak yang perlu diperbetulkan dalam amalan majlis pertunangan/perkahwinan yang kita ikuti selama ini.


video
Video 1 : Soalan berkaitan bergambar bersama tunang & mewakilkan jawab akad nikah



video

Video 2 : Soalan hukum pengantin lelaki pakai inai & cium dahi isteri di khalayak


video


Video 3 : Perkahwinan yang diberkati Allah


Moga kita sama-sama dapat memperbetulkan diri & menambah ilmu agama.... :)

Credit: semua saudara-saudara yang memuatnaik video ini di You tube. Moga Allah berkati kamu semua. Terima kasih atas perkongsian.


Sep 30, 2011

Album Baru Anuar Zain 2011

Yes...saya pun dah beli seminggu lalu dan hampir tiap2 hari dengar kat office & rumah. Oh jangan risau...selepas ulangan kali kedua saya dah sambung dengar guna headphone untuk elakkan officemates & housemates muntah hijau hehehe..

No...no...bukan sebab lagu2 AZ ni tak best tapi sebab mereka bukan penggemar AZ so mendengar lagu yang sama berulang kali dari pagi sampai ke petang mungkin boleh buat mereka tension. Hidup bersama kena le bertimbang rasa juga...jangan layan kepala kita jer kan?? ;)

Saya suka SEMUA lagunya...alhamdulillah rasa berbaloi dengan harga yang dibayar. Kalau nak dirank-kan dalam carta suka-hati-sendiri...inilah kedudukannya:-
  1. Cinta Harus Memiliki
  2. Nadi Terhenti
  3. Ajari Aku
  4. Sempurnakan Aku
  5. Pernahkah
  6. Ku Berjanji Karna Cinta
  7. Terindah
  8. Simpati Cintamu
Saya tak pandai pasal terma-terma dalam muzik/lagu...saya cuma pandai dengar je. Lagu yang boleh buat saya rasa relax & sedap di telinga itulah yang best. Tapi yang saya perasan lirik lagu2 baru AZ ni banyak yang macam sedih/hampa/kecewa tapi yang berlainan lagunya pula lebih 'hidup'. Alaaa macam mana nak cakap yea...emmm walaupun liriknya bercerita pasal kekecewaan tapi lagunya taklah ikut sendu dan mendayu-dayu. Susah le nak explain korang dengar le sendiri nanti hehe...

Hahaha ok...ada kawan2 yg cakap malas nak tanya best ke lagu2 baru AZ coz diorang kata confirm le saya jawab bestkan [yg kelakarnya indirectly memang diorang dah tanya pun hehe]. Memang le saya minat AZ tapi tak ada le sampai fanatik nak cakap yang tak sedap tu pun sedap. Hidup kena jujur dah makin tua ni kena beringat tiba-tiba Allah cabut nyawa tak sempat nak minta maaf.

Cuma yang agak musykil 'tajuk' albumnya tetap juga 'Anuar Zain'. Selalukan ada le tajuk special untuk satu2 album. So kat sini agak susah juga kalau nak cari album AZ ni (kecuali dia dah tgk dulu gambar album baru ni kat promo) nanti tertukar dengan album2 lama. Pape pun mungkin ada kisah disebaliknya kita tak tahukan. Paling penting orang yang produce dan orang yang membeli puas hati....tak gitu? Saya puas hati! :)

Tapi kan 8 lagu tak rasa sikit ke? tak puas dengar dah ulang lagu semula hehe...

Oh design cover dia pun simple je...i like! tak serabut2 hoho...

Ish2 semua nak komen kan...biasa le manusia hihi..

Dalam banyak2 lirik saya paling suka/feel bila part ni:-


"Ku tak percaya kita, terpisah karena berbeda, lalu kemana kan kucari...Ku tak percaya kata cinta tak harus memiliki, lalu mengapa? Hati terasa sakit" - Cinta Harus Memiliki [Komposer/lirik: Numata]

Auchhhh!


Aug 18, 2011

BUKU: Kisah Cinta Dalam Al-Quran

Menunaikan janji lama...

Sedikit info berkaitan sebuah buku yang masih dalam proses untuk dihabis dan dihadam isinya dengan pemahaman sebagai panduan dan iktibar hidup.

Masih berbaki 3 bab untuk sampai ke kulit belakang namun rasanya perlu diulang baca untuk catatan ringkas. Maklumlah bila dah lama tinggal untuk sambung semula, nak diingat semula sampai berkerut dahi. Tetapi sekadar untuk perkongsian jika ada rakan-rakan yang sedang mencari bahan bacaan insyaAllah buku ini mampu memberi inspirasi dalam memahami erti sebenar cinta.

Apa yang menarik dari nukilan Misbah Em Majidy dan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat ini? Bagi saya yang cetek ilmu agama ulasan ringkas dan mudah dari tafsiran kisah-kisah yang tercatat di dalam Al-Quran ini membuka minda untuk lebih memahami konsep cinta menurut pandangan Islam. Cinta adalah topik yang selalu diperkatakan dalam kehidupan manusia sehari-hari.

Buku ini bercerita dan mengulas tentang cinta dari kisah-kisah yang disebut di dalam Al-Quran. Berbicara tentang cinta seorang ibu kepada puteranya, cinta seorang ayah kepada puteranya, cinta seorang ibu kepada putera angkatnya, cinta seorang wanita kepada pemuda tampan, cinta seorang gadis kepada pemuda gagah perkasa, cinta seorang raja kepada seorang ratu, cinta para wanita kepada Tuhan Mereka,cinta manusia kepada Harta dan Kemegahan Dunia dan cinta Manusia kepada kekuasaan Duniawi.


Pasti rakan-rakan semua tahu tentang kisah perpisahan Nabi Musa as dan bondanya, kasihnya Nabi Ya'qub kepada puteranya Nabi Yusuf as, kisah Nabi Musa dibawah penjagaan Asiyah isteri Firaun, kisah cinta Zulaikhah kepada Nabi Yusuf as dan Kisah Nabi Sulaiman dengan Balqis bukan? Ya, itulah antara kisah yang diulas didalam buku ini bersama beberapa lagi kisah lain. Bacalah, anda pasti akan kagum dengan kekuatan cinta yang ada dalam setiap kisah. Bagaimana pengajarannya akan menggerakkan hati dan jiwa kita untuk turut berusaha agar memperolehi cinta yang paling agung iaitu cinta kepada Pencipta - Allah swt.


Satu-satunya cinta yang tidak akan menghampakan kita dunia dan akhirat.Bukan mudah untuk mendapat cinta yang suci, cinta yang diberkati adalah cinta yang tidak dizahirkan menurut hawa nafsu tetapi yang ditatang dengan syariat Islam yang benar. Paling penting adalah untuk menjaga cinta utama kita: cinta kepada Allah swt, Rasulullah saw dan ibubapa.


Emm kalau nak tahu lebih kenalah dapatkan buku ini yea. Terima kasih kat adik saya yang halalkan saya pinjam buku ini (sebab ambil dulu baru minta izin hehe). Oh buku ini terbitan Anbakri Publika Sdn Bhd dan harganya RM23.00 (Semenanjung) dan RM26.00 (Sabah/Sarawak). Saya tahu mesti ramai yang nak tahu harganya kan? hehe apa salahnya berbelanja lebih untuk sebuah buku yang bermanfaat, yang saya baca ini sudah cetakan kedua tahun 2009, kiranya dah lama le kat pasaran. Kalau tak nak beli boleh pergi pinjam kat library.


Pada yang sedang/ingin bercinta tu, harapnya jagalah batas pergaulan bersama pasangan. Apa yang haram jangan dihalalkan nanti hilang keberkatan dan berganti kemurkaan Allah.


Apakah akan bahagia orang2 yang dimurkai Allah?


Fikir-fikirkan semoga jalan yang kita pilih tidak akan membawa kita ke neraka. Mohon dijauhkan.


Selamat membaca :)


Aug 4, 2011

Bertemu Ramadhan

Alhamdulillah...dipanjangkan umur untuk sekali lagi bertemu Ramadhan yang penuh dengan keberkatan.

Alhamdulillah...dimurahkan rezeki dapat menyambut kedatangan Ramadhan bersama keluarga disisi.

Alhamdulillah...dikurniakan kesihatan yang baik untuk melaksanakan ibadah puasa dan terawih.

Alhamdulillah...rezeki yang terhidang dan selera yang terbuka namun tidak melekakan.

Alhamdulillah...syukur atas rahmat dan kurniaan-Mu ya Allah.

Alhamdulillah...atas kasih-sayang yang tak kunjung padam.

Antara juadah berbuka pada hari pertama, kurma, beko, akok, buah tanjung, ayam golek, air laici, air asam boi dan yong tau fu. Berjenis kuih dengan saiz hidangan kecil, cukup untuk 5 orang makan.



Seronok bila bawa adik bongsu kesayangan membeli juadah berbuka di Cherang dan dalam perjalanan ke rumah makcik Ijat dengan muka kesiannya bagitahu "Ak La, Ijat tak tahan dah!". Ketika itu jam menunjukkan 7.05 ptg. Tergelak saya dan Mila mendengar rintihan budak ghemok yang berjaya puasa penuh sejak hari pertama.

Nasib baik dia ok bila saya suruh dia tahan sikit lagi, dengan alasan balik dari rumah mak cik nanti dia boleh terus buka puasa.

Lagi satu habit Ijat time puasa, dia suka baring atas tangga simen di dapur rumah. Maklumlah nak cari tempat sejukkan badan...ahhh dah rindu Ijat & famili!


Budak ghemok yang sangat suka dengan bas...

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DAN TERAWIH. MOGA RAMADHAN INI TIDAK MENINGGALKAN KITA DENGAN SIA-SIA.

Jul 25, 2011

Kenangan Terindah 16 Julai 2011

Walaupun dah lama berlalu tapi masih segar dalam ingatan :)

Bukan apa cik mood menulis baru balik dari bercuti panjang haha...

Apa yang indah?
Ada dua sebab yang menjadikan ia terindah, pertama sebab dapat luangkan masa bersama bestfriend yang sekepala dan melayan dua orang budak dedek yang hensem dan comel.

Cepat betul masa berlalu, dua beradik tu dah besar panjang dan semakin bertambah ke"genius"annya. Sekali-sekala jumpa Cik La boleh ternganga dengar idea-idea kreatif diorang. Tapi yang confirm budak2 sekarang bukan senang nak dikelentong hehe..

Sebab kedua, kerana berkesempatan ke Up Close and Personal Anuar Zain (AZ) di Menara KL bersama sepupu kesayangan. Satu-satunya orang yang boleh faham bila time saya 'mengarut' dan serius bila berbicara tentang penyanyi pujaan sorang ni. Emm bukan senang nak jumpa geng yang leh faham dan layan perangai kita seadanya, so rasanya saya antara yang bertuah sebab ada Tek.

Oh ya, sebelum ke Menara KL sempat juga menonton perlawanan antara Harimau Malaya dan Liverpool. Wah bersemangat melihat kesungguhan pemain Malaysia yang cuba menyaingi permainan lawan. Sempat bersorak gembira dengan 3 gol Malaysia.

Ketika kami bergerak keluar permainan masih berbaki beberapa minit dengan keputusan semasa 4-3. Konon sempat lagi kalau Malaysia nak menyamakan kedudukan. Ketika melepasi Hotel Concorde KL, agak-agak permainan dah tamat terus telefon adik. Tak sabar nak tahu keputusan full time. Sekali terkejut bila Mila cakap kalah 6-3 ayooo sempat lagi tambah 2 mata. Tapi tak apalah sekurang-kurang mereka bermain dengan begitu bersungguh sekali.

Cumakan mesti lagi 'cantik' kalau sorakan gamat penonton diiringi sarungan jersi Harimau Malaya yang memenuhi stadium. Bila agaknya dapat tengok pemandangan sebegitu ya??? hehe...

Kami tiba di Menara KL jam 8.05 mlm. Agak sukar mendapatkan parking tapi nasib baik ada le juga ruang cuma terpaksa jalan jauh sket. Pertama kali juga sampai ke Mega View Banquet Hall Menara KL, sungguh teruja haha...saya dan Tek ambil peluang bergambar di backdrop gambar gaya klasik AZ yang disediakan pihak penganjur.

Melangkah masuk ke hall hati berdebar, ini mungkin pengalaman sekali seumur hidup. Dan pastinya amat berterima kasih pada sahabat baik yang sorang tu. Antara moment yang best bila kami berjaya bergambar dengan pujaan masing-masing. Seronok sangat, tapi Tek paling bertuah sebab bukan saja Afdlin Shauki (AS) tolong hantarkan hamper cabutan bertuah yang dimenangi sampai ke meja tapi lagu yang diminati "Sedetik Lebih" juga dialunkan oleh AZ pada malam itu.

Nilah meja kami yang 'nun di sanaaaa'...

Sebelum itu terasa lama menantikan kemunculan AZ, makan pun tak beria sangat haha...tapi celoteh selamba AS berjaya juga mengisi penantian dengan senyuman dan gelak ketawa. AZ muncul seperti yang dirancang jam 9.35 mlm dengan lagu "Ku berjanji kerna cinta" :)

Walaupun lagu favourite saya "Mungkin" tiada dalam senarai pada malam itu tetapi atas permintaan penonton, AZ nyanyikan juga ler sikit bahagian korus. Ok le kan...kalau nyanyi full kang kena bayar extra plak hehehe....

Kalau nak tengok video lagu yang dinyanyikan oleh AZ malam tu, boleh tengok kat sini. Saya perasan tuan punya blog tersebut malam tu tapi nak tegur pun bukan dia kenal hehe...

Terima kasih kat En Budiey sebab uploadkan video-video tersebut. Ada le kenangan secara visualnya. Tapi yang "Sedetik Lebih" tak ada ke???

Kenangan secara audio saya rakam pakai mp5 tapi yang tak best tak sedar bila part lagu "Sedetik Lebih" memory dah full ayoooo takde rezekikan...

Memang lupa diri sekejap malam tu, kami turut menyanyi bersama AZ dan buat lawak sesama sendiri. Beria menyanyi dengan suara yang adooo ni, kalau ada yang terpaksa tahan sakit telinga...sorry le yup.

Seperti biasa suara live AZ memang superb, tapi nak mengikut nyanyian dia memang seksa. Tak cukup nafas dibuatnya. Walaupun ketika menyanyikan lagu Sharifah Aini dan Sohaimi Meor Hassan ada lirik yang tak tepat tapi AZ berjaya menutup kesilapan tersebut dengan yakinnya. Seorang penghibur yang berada dalam kelasnya yang tersendiri. Patut le persembahan eksklusifnya sentiasa mendapat sambutan walaupun dengan harga tiket yang mahal.


Ekspresi wajah AZ bila mendengar penonton turut menyanyikan korus "Ketulusan Hati"

Gandingan AS sebagai mc juga satu pemilihan yang sangat sesuai. Memang kelakar masa part AS explain hal kasut "zebra" dia, paling cute masa AS offer exchange CD AZ dengan X-Power Cafe then gelak besar bila AS tersalah mention waktu berbuka. "Bila nampak mentari naik, dah boleh buka puasa yea?" haha gelak sorang2 bila ingat balik.

Mesti ramai yang geleng kepala, tak habis-habis dengan cerita AZ kan. Alaa layankan je la lagipun bukan selalu dapat tengok show eksklusif AZ. Tahun ni murah rezeki, dah dua kali tengok emm tapikan bahaya juga tengok show live AZ ni nanti boleh addicted hahaha...rasa macam nak tengok lagi!!!

Pada mereka-mereka yang ambil berat, jangan risau saya tahu batas "minat" itu dimana. Masih 'sedar' untuk meletakkan realiti dan logik pada tempatnya. Kalau ada yang rasa meminati AZ bukan perkara yang baik, doakan agar Allah cabut 'minat' itu dari dalam diri ini. Hanya mengagumi bakat dan kelebihan yang dikurniakan Allah pada salah seorang hamba-Nya.

Gembirakan hati sendiri tak salah tapi pentingkan diri itu salah...see saya masih waras!! haha ok gurau je...

Jul 14, 2011

Patriotik ke?

Emmm saya tak minat sangat tengok bola....peraturan perlawanan pun tak tahu sangat hehe tapi boleh saja layan bola especially kalau pasukan tanah tumpah darah, The Red Warriors main. Maklum le orang lahir bulan 12 kata kajian Dato' Dr Hj Mohd Fadilah Kamsah berjiwa patriotik... :)

Pagi tadi terdengar topik bual HotFM isu penyokong ramai pakai jersi Arsenal dari jersi Malaysia semasa perlawanan Malaysia lawan Arsenal semalam.

Saya rasa mungkin diorang bukan sengaja tak nak pakai. Tapi jersi Malaysia basah kena hujan tak sempat angkat dari jemuran. Yealah dah buat game hari kerja, jersi baru beli semata-mata nak tengok Harimau Malaya lawan Arsenal, jemuran pula tak ada bumbung. Tak kena matahari nanti tak kering pulak (maklum le beli yang tak original, kain keras lambat kering haha). Tak kan nak lari balik rumah semata-mata nak angkat jersi sehelai nanti bos kata ponteng pulak kan. Tak pasal-pasal rekod kerja bertanda merah. Prestasi kerja kena jaga penting untuk penilaian kenaikan pangkat. [petang semalam hujan ek??]

Penyokong luar KL/Selangor pula pagi tadi tergesa-gesa nak pergi kerja terambil jersi Arsenal pulak...agaknya dalam kepala excited nak tengok Arsenal. Dah habis kerja nak balik rumah tukar takut tak sempat. Pukul berapa pula nak sampai stadium, kena tempuh traffic jam lagi.

Haa harap korang faham. Jangan marah-marah kata diorang tak patriotik pula, diorang patriotik sangat dalam hati.

Lagipun apa salahnya kalau yang sengaja pakai jersi Arsenal pun. Bukan selalu boleh tengok Arsenal main live. Tengok kat TV mana pasukan Arsenal nampak diorang ada ramai penyokong kat Malaysia. Bila pakai jersi baru nampak bukti. Tak gitu? nanti boleh le Arsene Wenger balik bagitahu penyokong diorang lagi ramai dari penyokong Harimau Malaya. Diorang bukan setakat menang game tapi menang sokongan juga.

Mana tahu boleh jadi bekal semangat Arsenal nak datang Malaysia lagi. Alah pemain-pemain Malaysia mesti faham bukan selalu orang Malaysia dapat tengok Arsenal main depan mata. Kira win-win situation le kan, pemain-pemain beruntung dapat bermain sepadang dengan pemain-pemain kelas pertama bertaraf dunia dan penyokong pula dapat tunjuk sokongan bertaraf dunia live kepada kelab EPL pujaan mereka. Lepas Arsenal balik, diorang mesti sokong Malaysia je eh jap bukan bukan selepas Liverpool dan Chelsea balik kerat kuku panjang (kalau kerat jari tak cukup 10 lak jari tangan saya) diorang mesti sokong Harimau Malaya jerr....

Pasukan Harimau Malaya jangan sedih-sedih ya, tingkatkan prestasi dan mutu permainan biar setaraf dengan Arsenal lepas tu insyaAllah mesti ramai yang akan menyarung jersi Malaysia pula nanti. Kalau dah setaraf mesti Arsenal jemput Harimau Malaya main kat tempat diorang pula.

Haaa time tu kita boleh tengok berapa ramai orang-orang England dan penyokong-penyokong Arsenal pakai jersi Harimau Malaya sebab bukan selalu pasukan Harimau Malaya main kat Emirates Stadium hehe...

Apa-apa pun harap pasukan Harimau Malaya dapat belajar sesuatu dari pengalaman berdepan pasukan sekuat Arsenal dan mendapat ilham untuk meningkatkan skill juga tahap keyakinan mereka. [tiba-tiba teringat kat iklan biskut Tiger...sekuat Harimau hahaha...eh jap ke iklan sabun ekkk]

ok dah dah ni mula nak mengarut dah niii... ;)


Nota: Penyokong TRW jugok hok terbaik...stadium SMIV penuh sokmo. Lepah kaloh pun penuh jugok. Maroh-maroh saye kato ore. Mari weh kito sokong Harimau Malaya jugop sian demo tu lagipun puok-puok kito jugop tu....

Jul 1, 2011

Rasa cam dapat sentuh langit!

Macam tak percaya je dapat peluang ni!

Dah rasa macam nak kejang je mulut ni sebab tak leh berhenti senyum...(skrg pun duk gelak sorang2)

Harap sangat AZ akan nyanyikan "MUNGKIN" & "SEDETIK LEBIH" pada 16 Julai nanti....

Terima kasih tak terhingga buat sepupu kesayangan atas hadiah ini...


Gembira selepas "kecewa" memang lagi seronok! terima kasih juga wak sebab mesej tiket habis sebelum tu, bila buka email terus menjerit...excited! nasib baik takde orang datang ketuk pintu ofis hehehe...


Hehe gambar kat atas ni sekali tengok macam diambil pada hari yang samakan? tapi sebenarnya tak...itu adalah kebetulan semata-mata. Gambar favourite saya bersama sepupu merangkap bestfren kesayangan dan juga dengan AZ yg disnap oleh abah tersayang!.

Bila pakai baju tu mesti ingat kat ketiga-tiga mereka, 1 baju dengan 3 kenangan terindah! pastinya terima kasih tak terhingga kepada Allah s.w.t atas kenangan ini, Dia yang Maha Mengetahui...Alhamdulillah :)

Jun 23, 2011

Terpengaruh ke???

Boring-boring selalu singgah kat ohbulan baca gosip haha...

Baru-baru ni kan kena demam Nora Elena, saya pun layan le jugak tapi minggu terakhir dah tak tengok. Plan nak tengok final episod je tapi tak tercapai gak sebab hari tu ter'join' Mai dan Nudrah shopping kat Tesco Kulai...besssst :)

Berbalik pada cerita asal, tengah2 layan baca gosip sekali tertarik hati nak sambung baca post yang ini. [nak tau lanjut kena klik]

Gelak sampai berair mata bila baca surat yang dihantar oleh Pn. Nowa. Tak sangka begitu kuat sekali pengaruh drama Nora Elena nih, sampai ada yang tergerak hati untuk hantar surat (kalau betul surat tu wujud). Emmm ada betulnya juga ulasan Pn Nowa tu.

Masa saya layan beberapa episod drama tu ada le gak terberangan bestnya kalau dapat suami macam Seth Tan. Tapi sekejap je la sebab logik akal tak dapat bersetuju dengan banyak adegan romantik yang secara realitinya sukar untuk dijumpai terutama pada lelaki melayu. Tak tahu le kalau lelaki dari keluarga campur ni peratus untuk wujud tu lagi tinggi [sbb seth tu kan mix cina + melayu].

Akal saya masih waras untuk setkan dalam kepala itu CUMA CERITA. Cerita bererti ada realiti + imaginasi. Tambahan lagi drama itu adalah adaptasi dari novel maka makin jelas sumbernya. Biasa le kalau baca novel salah sorang hero or heroin mesti ada ciri-ciri cantik, sopan-santun, bijak, kalau tak kaya pun akan kayalah nanti, bak kata perfectlah kalau keduanya bersatu. Dunia sebenar ada ke pasangan manusia yang sempurna camtu???...

Saya yakin kebanyakan gadis dan wanita di luar sana berfikiran seperti saya. Kalau ada yang terpengaruh begitu sekali seperti yang diulas oleh Pn Nowa agak kesian le. Nampaknya gadis/wanita/lelaki/isteri/suami itu belum matang dalam menilai kehidupan sebenar.

Adegan paling tak leh blah, bila nora terseliuh tu...geli le sampai kena layan macam tu sekali. Tak rimas ker??? hehe takpe la tu kan CERITA jerrr..okeh.

Oh kalau diberi pilihan nak suami macam Seth Tan tak? emmm TAK kot hehe jangan marah yea ni cuma pendapat peribadi.

Lapar le kena gi lunch ar, makan Cadbury Mixed Nuts je rasa macam tak cukup nih!!!
daaaa...

Jun 9, 2011

Up, Close and Personal Anuar Zain

Haih kalau daun kayu bila "retus" boleh tukar jadi duit bestnye boleh gi tengok konsert penyanyi pujaan hatiku ni kat Menara KL haha...

Tapi dalam mengeluh pun kagum gak tiket mahal camtu pun masih dapat sambutan. Ingat penyanyi antarabangsa je leh letak harga paling murah RM500...hehe Anuar Zain pun boleh ler!!



Berdasarkan kiraan lagi 5 thn baru leh gi tengok show Anuar Zain plak...sabar jelah!

Pape pun Wa Jen the Best arrr! ;)

Jun 7, 2011

Karak: Movie tak segah Trailer...

Plan asal nak temankan Tek tengok Nur Kasih the Movie, sebab dah lama tak layan movie berdua dengan bestfriend sorang nih. Tapi kemudian beralih tengok Karak sebab ada orang kata Karak best.

Berbekalkan sedikit kepercayaan dengan reputasi KRU Production, kisah-kisah seram yang pernah didengar berlaku di Karak dan juga kerana dulunya Karak adalah laluan untuk pulang ke kampung halaman maka berkeputusan untuk tengok Karak jam 1.20 ptg di Tgv, KLCC.

Setengah jam pertama memang seram, sekejap tutup mata sekejap buka...Tek siap ajak keluar lagi tapi yang seram hanya sementara hahaha...selepas tu kitorang asyik gelak dan duk mengomel je pasal jalan ceta dan watak-watak dalam ceta tu.

Paling tak suka dengan watak Ida lakonan Kilafairy ops diingatkan bukan kerana dia berjaya membawa wataknya dengan baik tapi kerana wataknya tersangat stereotaip. Setakat nak juih-juih bibir dan tayang tubuh boleh le. Shahir sebagai Nik katanya dah buat research bertahun pasal hantu/benda spiritual tapi tak kan bagi definisi je kot. Watak Jack pulak macam jadi sumber gelak je. Cuma watak Zura lakonan Syiera Ayob je macam menarik sket berbanding watak-watak lain tu. Lakonan paling ok pastinya milik Pak Malam!

Seperti biasa ceta hantu mesti ada watak yang mulut celupar, yang tak percaya ada hantu kena kacau dengan hantu. Accident pastu jumpa rumah dalam hutan...ayooo watak-watak dalam tu nampak tak cerdik dan tak ada senses langsung. Terus-terang kecewa dengan jalan ceritanya, cerita tak segah trailernye...pastu ending ntah pape.

Ending, sebenarnya ketika kereta terbabas dan melanggar pokok yang terselamat cuma Zura sebab dia tercampak keluar dari kereta. Yang Pak Malam nampak cuma Zura sorang je. Kalau tiga-tiga dah mati, yang mengikut Zura cuma roh je...yang hantu makcik tua beria gi kacau diorang gak apa motif??. Pastu dah tak faham apa relevannya ada scene Ida berkemban gi mandi kat perigi??. Tolong le scene murahan macam tu tak ada lagi baik.

Tak tahan gak scene ucapan Nik sebelum roh dia lesap. Nak kata Nik tak tahu dia dah mati pun macam pelik sebab tak ditunjukkan reaksi dia terkejut bila nampak mayat dia. Tapi kalau dia tahu dia dah mati yang dia beria2 menjerit masa jatuh dalam lubang kubur kena pegang dengan banyak tangan tu apesal plak.

Entah le, bukan selalu kalau orang experienced sesuatu yang tak normal macam tu, yealah accident yang teruk pastu kena kacau dengan hantu, pastu jumpa boyfriend & kawan-kawan yang sebenarnya dah mati...mungkin akan kebingungan tapi Zura ok je emmm menjerit jelah...

Yang best cuma background music bagi beberapa scene seram dan lawak Jack ada le sket...

So keseluruhannya saya rasa.....

Jun 1, 2011

Song: After the Rain by August Rigo

Tersuka lagu ni masa layan satu Fan MV untuk Kdrama 49 Days (by Svetusikls4)...sekali dengar biasa je tapi bila ulang dengar best plak. So enjoy! emm suka lirik dia jugak..

video

After the Rain

Hearts been broken, Struggling just to find a brand new start
The darkness is closing in, making everyone of my decisions hard
You've been calling, telling me you'd always be there
But it just wouldn't have been fair, to you

And they said that after the storm it'd be bright
That the clouds would give way to the sun
And I know you've been waiting for me to come around
I just needed some time to figure it all out

I was lost, there was no way that I could be what you want
And no way that I could give you my all
My heart wasn't proper, but that didn't stop ya from waiting
Til after, after, after the rain

I had to re-pair, leave behind the pieces and re-build again
Ohh, and yeah I saw you there but there's no way that I could just pretend
That I was alright and okay
I wasn't all good and I had to delay
I needed the water to wash that away

And they said that after the storm it'd be bright
That the clouds would give way to the sun
And I know you've been waiting for me to come around
I just needed some time to figure it out

Cause I was so lost there was no way that I could be what you want
And no way that I could give you my all
My heart wasn't proper, but that didn't stop ya from waiting
Til after, after, after the rain

Let it wash away all my mistakes
Cause I got so many changes to make
See from hating to loving I got to make the adjustment
From the darkness into the rising sun yeah

I'm so sorry to keep you waiting
Almost drowned cause it wouldn't stop raining
Now that all that is gone, I'm ready to carry on

I was lost, there was no way that I could be what you want
And no way that I could give you my all
My heart wasn't proper, but that didn't stop ya from waiting
Til after, after, after the rain
After the rain
Ooh, said after the rain
Until after the rain yeahh

[Visit http://www.xtralyrics.com]

May 27, 2011

Berniaga: Angan-angan jadi Perancangan

Yup, dah terlalu lama berangan, tiba masa untuk bermula.

Langkah pertama adalah merancang strategi pengurusan dan menyediakan produk.

Sekarang dalam proses menyiapkan perancangan perniagaan dan kewangan. Dengan modal kecil yang ada ni, kena bijak merancang dan mengurus kewangan. Berniaga ni memang untung tapi risiko juga tinggi tanpa perancangan yang teliti. Betul tak?

Pengalaman dan pengetahuan dalam perniagaan pun tak ada, so kena banyak membaca dan cari info yang boleh digunapakai. Oh ya lupa pulak, saya berangan nak buat servis menyewa dan menggubah hiasan untuk dulang hantaran majlis pertunangan dan perkahwinan. Bukan pandai sangat pun tapi minat tu ada. Jadi keinginan untuk belajar dan berimaginasi tu tinggi le sket.

Sekarang ni tengah siapkan beberapa sample untuk hiasan dulang atau kalau kat Kelantan selalu orang panggil par.



Zaman dolu-dolu orang pakai dulang tembaga yang ada kaki bulat macam gambar kat atas tu je. Tapi sekarang dah keluar macam-macam "fesyen" dulang/par dah. Dari yang tinggi, rendah dengan bentuk yang pelbagai contohnya bentuk segiempat, bulat, sampan, sangkar burung dan macam-macamlah. Bukan setakat tembaga, jenis besi, rotan dan kayu ukir pun dah dijual. 2 minggu lepas saya ke Ayer Hitam ditemani sepupu, naik pening kepala nak pilih dulang macam mana yang nak dibeli.

Masalah pertama, nak decide pilihan yang mana sesuai dengan budget dan perancangan yang ada. Alhamdulillah akhirnya berjaya le buat pilihan sebelum hujan turun dengan lebatnya. Gambarnya nanti dulu..hehe

Hujung minggu ni, bercadang nak mencari bahan-bahan untuk sample hiasan dan siapkan 2 sample lengkap. Minggu depan harap boleh setelkan daftar perniagaan dan siapkan senarai harga utk setiap sample.

InsyaAllah jika tiada halangan 2 minggu lagi bolehlah mula mempromosikan bisnes kecil saya ni.

Oh ya, selain untuk menambah pendapatan dan memperoleh keuntungan saya juga berharap dapat membantu bakal pengantin mendapatkan hiasan dulang yang cantik tanpa perlu mengeluarkan belanja yang besar. Ya lah setiap orang mesti berharap yang terbaik dan semua "ter" untuk perkahwinan mereka. Sekali seumur hidup harapnya jadi semua nak sempurna. Itu sampai ada yang sanggup ikat perut nak simpan duit untuk menyediakan semua persiapan perkahwinan. Kalau yang berani sikit sampai buat pinjaman bank.

Jadi saya terfikir untuk sediakan perkhidmatan menyewakan dulang bersama hiasan bagi membantu bakal pengantin mengurangkan kos perbelanjaan dan mengelakkan pembaziran. Yealah bila dah habis majlisnya hiasan-hiasan tu dah tak guna kalau nak buat warisan pun nanti simpan dalam almari je kan.

Kecantikan itu terlalu subjektif, benda murah pun kalau bijak menyuai padan dan menghias pun akan nampak cantik. Keyakinan inilah yang memberi semangat kepada saya untuk mencuba konsep "sustainability"...hehe

Setakat ini dulu...dah ada hasil baru kita sambung lagi. Cakap tak ada hasil tak ada faedah...buat malu je kan :)

May 25, 2011

Memandang dan Mendengar dari Luar

Saya yang memandang dan mendengar dari luar berkongsi pelbagai cerita emosi, ada kisah yang meresap hingga ke hati dan melekat dalam fikiran. Ada cerita yang seronok dikongsi dan ada juga yang sukar untuk dimengerti. Saya mendengar dan cuba memahami, saya berfikir dan menilai melalui pengalaman hidup sendiri. Membandingkan penilaian diri dan mengambil iktibar dari setiap hitam dan putih natijahnya.

Saya yang memandang dan mendengar dari luar membuat saya banyak berfikir...

Adakah mereka itu yakin mereka telah menemui cinta sejati mereka?

Adakah mereka pasti mereka akan bahagia hingga ke akhirnya sehingga merasa mereka ada hak untuk mempersoalkan kesendirian orang yang tak berteman tu adalah satu kekurangan?

Adakah mereka terlalu banyak berharap dan menjadikan mereka mudah kecewa?

Adakah mereka lupa bahawa setiap perjalanan hidup ini walau bagaimana seseorang manusia itu berusaha sekali pun tanpa izin-Nya adalah sia-sia?


Sesekali pandanglah wajah orang yang ditanya, lihatlah sinar matanya yang sirna bila mendengar kata-katamu. Fahamilah kamu telah melukai hatinya dengan niat murnimu.

Beranikah kamu untuk berkata kamu telah melakukan kebaikan dengan menyakiti hati seseorang?.

Maknakan nasihat dan dakwahmu dengan kata-kata yang meyejukkan jiwa yang mendengar. Dia mungkin tersenyum dan turut ketawa mendengar kata-katamu yang menyakitkan kerana dia sahabatmu...kerana dia menyintaimu. Bersikap adillah kepadanya.

Saya yang memandang dan mendengar dari luar turut merasai kesedihannya kerana saya tahu sejauh mana dia telah berusaha. Dan kamu sahabat-sahabatnya juga tahu tetapi mengapa kamu masih memilih untuk membuatnya tertekan dan terluka?

Saya yang memandang dan mendengar dari luar memahami keserabutan dan kecamuk dihatinya kerana itu adalah hakikat kejadian. Dan kamu orang menyintainya, jika masih mahu memperkatakan tentang kelemahan dan merasa susah dengan kekurangannya, tanyakan dia tentang kekurangan dan kelemahanmu. Bersikap adillah kamu kepadanya.

Saya yang memandang dan mendengar dari luar belajar menjadi matang dengan pengalaman orang lain. Saya perlukan keberanian dan kesabaran untuk menyusun langkah lebih jauh. Dipersimpangan hidup saya juga akan ditanya dengan soalan-soalan yang entah mampu atau tidak untuk saya tidak berkecil hati.

Saya yang memandang dan mendengar dari luar juga pernah memilih perkataan yang tidak menggambarkan “rasa” yang sebenar dan hasilnya perkataan-perkataan itu menyebabkan mereka menyalahertikan maksud yang sebenar.

Saya yang memandang dan mendengar dari luar juga manusia biasa, ada soalan yang saya sendiri tiada jawapan. Saya tidak mendapatnya dari pengalaman orang lain kerana saya adalah saya. Cuma satu yang saya harap kini, agar saya tidak lagi menghampakan dan menyakiti hati mereka dengan jawapan sinis. Saya ingin menjadi orang yang lebih baik setiap hari. Saya telah memilih jalan yang dirasakan terbaik untuk saya. Dan saya tidak akan peduli dengan apa yang kamu dan mereka katakan kerana saya tahu apa yang saya nak dalam hidup dan selepasnya.

49 Days yang Cool!

Yup. Ia adalah tajuk sebuah drama Korea dan semesti bercerita tentang cinta ops cinta pada ibubapa, sahabat dan kekasih. Drama ni cool sebab saya rasa ia bercerita dengan jujur dan bukan termasuk dalam "happily ever after"!! hehehe...

Moodnya masih terasa walaupun sirinya dah tamat Jumaat lepas. Jalan ceritanya sangat menarik dan penuh kejutan. Selalunya tekaan saya betul tetapi 49 Days benar mencabar imaginasi dan telahan saya tersasar.

Pujian untuk penulis skrip, pengarah dan pelakon-pelakon 49 Days. Macam-macam perasaan ada bila menonton drama ni. Setiap emosi ditonjolkan dengan berkesan dan setiap watak dikembangkan dengan seimbang seolah-olah dalam cerita tu tak ada yang baik atau yang jahat.

Paling saya suka ia tak lari dari realiti. Setiap perbuatan baik atau jahat pasti ada balasannya- itu semestinya tapi cara ia menonjolkan "pembalasan" itu tidaklah terlalu "menghukum". Hidup ini hanya satu persinggahan walau sekuat mana kita berusaha sampai masa kita akan mati - sedih heroin dia mati jugak walaupun sedar dari koma. Semakin dalam kita menyayangi seseorang semakin sukar untuk kita memaafkan tapi tidak mampu untuk membenci - bila sahabat baik boleh menikam dari belakang dan kemudian sedar kesilapan yang dilakukan. Cinta boleh mengelabui pertimbangan dan cinta juga boleh menjadi semangat untuk meneruskan hidup - bila mudah percaya dengan apa yang dilihat dan menyembunyikan perkara sebenar.

Kisah tentang kasih-sayang keluarga, konflik persahabatan dan percintaan tetapi asasnya ia kembali kepada keikhlasan. Mungkin budayanya berbeza dengan kita tetapi dari segi perasaan tiada bezanya kerana ia adalah fitrah manusia. Betul tak?

Saya kagum dengan olahan ceritanya, manusia yang baik boleh berubah wajah bila ia hidup dengan dendam dan mengikut emosi. Mata manusia yang baik juga tidak dapat melihat kebaikan orang lain jika ia tidak memandangnya dengan mata hati. Mulut manusia selalu suka mengucapkan sesuatu yang berbeza dari apa yang dirasakan kerana cinta, maruah atau ego semata. Cinta boleh membuat manusia derita atau bahagia tetapi baik atau buruk pilihannya ditangan manusia itu sendiri. Penutup yang baik akan membantu manusia meneruskan kehidupan tanpa kesalan. Manusia boleh berubah menjadi baik bila dia sedar dan menyesali kesilapannya.

Apa yang saya rasa selepas menonton drama ini? - Menghargai setiap orang yang menyayangi saya seperti hari ini adalah hari terakhir hidup. Meninggalkan memori yang indah agar tetap kekal hidup di dalam hati mereka. Semoga doa mereka sentiasa sampai untuk menerangi liang lahad saya nanti.

Setiap hari kita bercerita tentang cinta, tetapi jika kita duduk sebentar dan renungi semula....
Adakah kita benar-benar memahami apa itu cinta?
Apakah cinta kita itu adalah cinta yang sebenarnya?
Adakah cinta kita punya syarat dan alasan untuk ia kekal dan hilang?


Emosi dan perasaan selalunya mempengaruhi cinta kita. Jika cinta boleh dipengaruhi oleh emosi dan perasaan maka cinta boleh berubah? Jika boleh berubah adakah cinta itu benar?

Kita hidup dengan pilihan. Ia mengingatkan tentang sebuah buku bertajuk "Kisah Cinta dalam Al-Quran" karangan TG Nik Abd Aziz Nik Mat. Mengaitkan secara mudah apa yang dilihat dan dibaca. InsyaAllah nanti saya kongsikan sedikit ulasan dari pembacaan yang sudah sebulan tapi tak habis-habis lagi. :)

Memang benar tiada siapa yang tahu kesudahan yang mana paling baik dalam hidup seseorang manusia itu selain Allah swt. Manusia itu sendiri tiada upaya untuk menentukan jalan hidupnya melainkan apa yang telah diusahakan dan yang diizinkan Allah swt untuknya. Maka manusia selalu mengikut contoh terbaik yang pernah mereka temui dan menjadikannya ikutan. Sehingga ikutan itu tanpa sedar menjadi pegangan dan terlupa bahawa apa yang terjadi semuanya datang dari Allah.

Setiap orang ingin hidup bahagia, cuma mungkin jalannya berbeza. Kebahagiaan dan penderitaan adalah ujian dan juga nikmat dalam hidup kita. Berdoalah semoga bahagia dan derita itu tidak menjauhkan kita dari jalan menuju keredhaan Allah.

Oh ya selalunya kalau tengok cerita yang sad ending pasti mood hari tu akan terganggu. Tapi kali ini berlainan emmm ia rasa hebat dan cool !

Apr 20, 2011

Exclusively with Anuar Zain



Semalam yang tak akan dilupakan...akhirnya berjaya mempengaruhi diri sendiri untuk ke Luncheon Special Exclusively with Anuar Zain di PERSADA Johor. Melihat persembahan live penyanyi kegemaran saya :)



Sejak 5 tahun lepas asyik tak jadi je sebab selalu fikir dengan harga tiket mencapai angka ratus tu banyak menda saya boleh buat selain berhibur. Kalau ikut tambang bas dah boleh beli tiket pergi-balik ke kampung dah.



Setelah berfikir semasaknya...kali ini saya bertekad kerana dua sebab. Pertama saya ingin jadikan ia sebagai hadiah untuk diri sendiri atas keberanian membuat keputusan. Kenangan sebelum saya meninggalkan tanah Johor dan kembali ke tanah tumpah darah. Sebab kedua, biarlah rahsia...cukuplah Allah saja yang tahu.



Seperti diduga persembahan AZ memang memuaskan hati, terasa berbaloi dengan harga yang dibayar. Suasananya memang menakjubkan sekali. Kekadang terasa seperti sesi karaoke secara live bersama AZ sebab semua dengan sportingnya menyanyi bersama-sama AZ. Sampaikan AZ berkata dia tak perlu menyanyi dah hehe comel...

Paling best AZ turut mengalunkan lagu kesukaan saya, "MUNGKIN" terasa seperti semangat diri di "charge" dan "Sedetik Lebih" yang menjadi kesukaan sepupu kesayangan saya juga...

Ramai yang bertanya kenapa saya suka AZ? emm saya suka sebab lagu-lagu dia best & personalitinya yang merendah diri juga peramah.

Yup, saya juga kurang senang dengan keterbukaan AZ melayan peluk-cium peminat wanita kerana sebagai seorang muslim kelakuan tersebut dianggap tidak sopan dan melanggar syariat. Moga AZ dapat menerima teguran masyarakat dan berubah ke arah yang lebih baik.

Berhibur & bekerja dengan cara yang diredhai...

TQVM Anuar Zain, kerana tak membuatkan saya rasa rugi & menyesal!!!

Apr 4, 2011

Mati itu Pasti

Benarlah kematian tak mengenal usia. Apabila telah tiba waktu untuk kita kembali ke sisi-Nya tak akan cepat atau lambat walau sesaat.

Mengingatinya, takut dan bimbang amal masih tak seberapa dan kalau Allah ambil semula “hak-Nya” ini maka di manakah kesudahan hamba-Mu yang hina ini Ya Allah.

Peringatan ini menggetarkan dada. Ya Allah ampunkan dosa-dosaku samaada yang aku nyatakan atau yang aku sembunyikan, yang disengajakan atau yang tak disengajakan. Kasihani hamba-Mu ini Ya Allah. Sesungguhnya aku takut dengan kemurkaan-Mu, seksaan kubur dan azab api neraka-Mu Ya Allah.

Jauhkanlah Ya Allah....
Janganlah Engkau masukkan aku, keluargaku, kaum kerabatku, sahabat-sahabatku serta saudara-saudaraku dalam golongan orang-orang yang menjadi ‘kayu api’ Jahannam. Ampuni dan beri maafkan kami Ya Allah.
Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Pengampun Lagi Maha Pengasihani.

Wahai semua kenalan, sahabat dan keluarga sekalian maafkanlah salah dan silap saudara kalian ini jika ada terkasar bahasa, terguris perasaan dan tanpa sedar telah menyakiti hati kalian. Tiada amarah dan dendam dalam hati ini untuk sesiapa pun.

Ya Allah tetapkan hatiku di atas jalan-Mu dan janganlah Engkau tinggalkan aku walau sedetik. Janganlah Engkau buang rasa takut dan bimbang ini Ya Allah jika ia bisa menjauhkan aku dari-Mu.

Perginya Tak Akan Kembali Lagi

Dunia berputar begitu pantas sekali, ada ketika putarannya membuat kita leka dan adakala putaran yang deras itu datang bersama kejutan yang tak terduga sama sekali.

Kehidupannya terhenti dan yang masih hidup termangu berfikir...”Benarkah dia telah pergi?” “Ya, buat selama-lamanya”

Dan sekali lagi buat yang masih hidup, satu lagi peringatan tanpa suara supaya kita bersedia kerana mungkin giliran kita juga akan tiba...mungkin sedetik, mungkin sedetik lebih....

Pemergian arwah Su benar-benar mengejutkan kami sekeluarga. Dia pergi ketika dia nampak sihat. Namun atas kepercayaan pada qada’ dan qadar, kami relakan pemergiannya dalam tangis. Tiada lagi mak saudara yang akan panggil saya “kak”.

Panggilan jam 6.40 petang, Ahad 27 Mac 2011 memberi khabar kembalinya ke rahmatullah Rohani binti Mohd Wazir. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Al-Fatihah.

Alhamdulillah kami adik-beradik dipermudahkan perjalanan pulang untuk menatap wajah arwah buat kali terakhir dan mengiringi jenazahnya ke tempat persemadian. Disemadikan bersebelahan kubur anak arwah kakak sulungnya. Tiada lagi Mok Long, Mok Ngoh, Pok Chik dan Su.

Takziah untuk abah, Chik dan Pok Ngoh. Semoga mereka semua tabah menghadapi kehilangan adik bongsu mereka.

Disaat seperti ini, kami adik-beradik rasa terkilan kerana tak dapat lama menemani abah dan Chik melalui kehilangan ini kerana masing-masing bekerja dan belajar di negeri lain. Semoga Allah memudahkan urusan kami dan memurahkan rezeki kami untuk pulang berada disisi ibuabah, menjaga dan melayani mereka. Amin.

“Ya Allah, Engkau panjang dan lanjutkan usia kedua ibubapa kami agar dapat kami berbakti kepada mereka disepanjang hayat kami. Engkau panjang dan lanjutkan usia kami agar dapat kami menjaga dan mengasihi mereka seperti mana mereka pernah menjaga dan mengasihi kami. Dan janganlah Engkau titikkan dalam hati kami walau sezarah rasa penat untuk kami berbakti kepada kedua ibubapa kami melainkan telah Engkau cabutkan roh dari jasad kami. Amin Ya Rabbal Aalamin.”

Tiada siapa dapat menduga bila dia akan dipanggil kembali menemui Penciptanya. Dan semoga kita semua dapat bertemu-Nya dalan keadaan yang diredhai dan diampuni segala dosa-dosa.