Apr 4, 2011

Mati itu Pasti

Benarlah kematian tak mengenal usia. Apabila telah tiba waktu untuk kita kembali ke sisi-Nya tak akan cepat atau lambat walau sesaat.

Mengingatinya, takut dan bimbang amal masih tak seberapa dan kalau Allah ambil semula “hak-Nya” ini maka di manakah kesudahan hamba-Mu yang hina ini Ya Allah.

Peringatan ini menggetarkan dada. Ya Allah ampunkan dosa-dosaku samaada yang aku nyatakan atau yang aku sembunyikan, yang disengajakan atau yang tak disengajakan. Kasihani hamba-Mu ini Ya Allah. Sesungguhnya aku takut dengan kemurkaan-Mu, seksaan kubur dan azab api neraka-Mu Ya Allah.

Jauhkanlah Ya Allah....
Janganlah Engkau masukkan aku, keluargaku, kaum kerabatku, sahabat-sahabatku serta saudara-saudaraku dalam golongan orang-orang yang menjadi ‘kayu api’ Jahannam. Ampuni dan beri maafkan kami Ya Allah.
Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Pengampun Lagi Maha Pengasihani.

Wahai semua kenalan, sahabat dan keluarga sekalian maafkanlah salah dan silap saudara kalian ini jika ada terkasar bahasa, terguris perasaan dan tanpa sedar telah menyakiti hati kalian. Tiada amarah dan dendam dalam hati ini untuk sesiapa pun.

Ya Allah tetapkan hatiku di atas jalan-Mu dan janganlah Engkau tinggalkan aku walau sedetik. Janganlah Engkau buang rasa takut dan bimbang ini Ya Allah jika ia bisa menjauhkan aku dari-Mu.

No comments:

Post a Comment